Νέα από τη Holevas Home

Παρουσίαση του νέου προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Σήμερα, 3 Αυγούστου και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ (Λεωφ. Μεσογείων 119), θα λάβει χώρα συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ».

Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιώργο Στασινό και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Το ποσό θα προέλθει από πόρους του τρέχοντος και νέου ΕΣΠΑ καθώς και άλλα κοινοτικά κονδύλια που αναμένονται στο μέλλον, ώστε το πρόγραμμα –που είναι προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών- να είναι διαρκώς ανοιχτό και να υπάρχει δυνατότητα για συνεχή υποβολή προτάσεων.

Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» αποτελεί ένα νέο, μοντέρνο, φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πλαίσιο ενίσχυσης της ενεργειακής εξοικονόμησης των κατοικιών, με διευρυμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, όπως μεταξύ άλλων έξυπνα συστήματα διαχείρισης (π.χ. έξυπνα συστήματα σκίασης, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.), υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά με ενεργειακό συμψηφισμό).

Οι 5 αλλαγές που θα φέρει το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  1. Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά 3 κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Αυτό επιβάλει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών με αυστηρότερα κριτήρια για τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά των υλικών και την καλύτερη πιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για όλο το πρόγραμμα θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος πριν και μετά την επιδότηση από μηχανικούς που θα τεκμηριώνεται με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης).
  2. Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις. Το κίνητρο αυτό λαμβάνει υπόψη ότι το 55% περίπου του κτιριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 και κατηγοριοποιείται ως Ζ/Η (κατηγορίες με την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση).
  3. Διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων, με έμφαση στη συνιστώσα της αυτονόμησης.
  4. Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.
  5. Επιπλέον ποσοστό επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Πρόκειται για τη δεύτερη αποτύπωση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης της κυβέρνησης, μετά τα ειδικά αναπτυξιακά-φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης που περιέχονται στον νόμο που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός κύματος επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών ετησίως έως το 2030 το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (κατασκευαστικός κλάδος, δομικά υλικά, θερμικά ηλιακά) και δημιουργώντας υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά. Επιδιώκεται, επιπροσθέτως, να σηματοδοτηθεί η μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια, δηλαδή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια με υψηλό βαθμό αυτονομίας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών τεχνολογιών.

Σκέψου οικονομικά. Πράξε δημιουργικά.

Στην φόρμα επικοινωνίας γράφοντας τα στοιχεία σας οι μηχανικοί της εταιρίας θα επικοινωνήσουν μαζί σας άμεσα για μια αυτοψία και ενημέρωση στο χώρο σας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.